energiafuggetlenites.hu

Napelem rögzítése

Napelemek telepítésénél nagyon fontos a rögzítés minősége, mivel 20-30 évre tartós, erős és az időjárásnak ellenálló rögzítéssel kell felrakni. Ezért csak hosszú távon is rozsdamentes rögzítést, alumínium és rozsdamentes acél rögzítési elemeket használunk tetőn.

Galvanizált vagy horganyzott vas kezelés és ellenőrzés nélkül 5-15 év után korrodálódik, így tetőre (ahol rendszeres ellenőrzésük nehezen biztosítható) az ilyen rögzítési megoldást nem javasoljuk.

A napelemeket rögzíthetjük ferdetetőre, lapostetőre vagy földre. A megfelelő (Magyarországon 30-40 fok közötti) dőlésszög kialakításához lapostetőn vagy földön alépítmény szükséges, így ezek költségesebb rögzítések. Ha van jó, dél-kelet és dél-nyugat közötti tájolású ferdetető, arra való rögzítés a gazdaságosabb megoldás..

Rögzítés lapos tetőre
Napelem rögzítés beton súlyozással

Napelem rögzítése lapos tetőre

Lapos vagy kis hajlásszögő tetőre való rögzítésnél elsősorban a tető statikája határozza meg a rögzítési lehetőségeket, azaz hogy mennyi a tető többlet teherbírása. Továbbá a tető fedésének anyagát és szerkezeti kialakítását is figyelembe kell venni.

Számos megoldás létezik lapos tetőre. Ha a tető terhelhető, akkor beton súlyozással rögzíthető az alumínium vagy UV-álló műanyag hordozó szerkezet, és erre kerülnek a napelemeket tartó sínek:

Napelem rögzítés beton súlyozással

  • Lemeztető (Lindab) esetén többféle megoldás is létezik a tetőszerkezettől függően:
  • Napelem lemez tetőre, Lindab

Kis pluszterhelést bíró tetőknél speciális, aerodinamikus kialakítású rögzítés alkalmazható:

Kis teherbírású tető rögzítés

A fentieken túl még számos rögzítési megoldás van lapostetőre. A döntést mindig részletes felmérés és statikai számítás előzi meg – lapos tetőre csak nagyon alapos előkészítéssel szabad napelemes rendszert telepíteni. Szakmai csapatunk a statikai tervektől a kivitelezésig tud megoldást nyújtani szinte minden tetőre.

Napelem rögzítése talajra

Napelemek földre rögzítése elsősorban erőművi beruházásoknál preferált megoldást. Több megoldás létezik az alap kidolgozására. A talajra való rögzítés kiválasztásánál környezeti és talajmechanikai szempontok alapján lehet dönteni. Létezik beton alapra lerakott rögzítés, illetve fúrt és levert fémcölöpös megoldás is:

 

Rögzítés cserepes tetőre

Napelem rögzítése cserepes tetőre

  • Cserepes tető esetén a napelemeket tartó sínek rozsdamentes acél kampókkal kerülnek szerelésre.
  • A kampókat mindig a szarufához (gerendákhoz) rögzítjük, mert csak az elég stabil hosszú távon is.

Tető kampó napelem rögzítésére

A telepítéskor csak azokat a cserepeket kell kiszedni vagy kitolni, ahol a szarufák vannak. Általában a cserepek alsó vagy felső pereméből flex segítségével ki kell vágni egy 4-5cm-es sávot, hogy a kampó ne emelje el a visszahelyezett cserepet, így biztosítható a tető vízzárása a cserép visszahelyezése után.

Kérdéseire szívesen válaszolunk:

Török Csaba
Műszaki Vezető
20/23 43 664
torok.csaba@napelem-solarkft.hu