energiafuggetlenites.hu

Levegő-Víz hőszivattyú telepítése

Levegő hőenergiáját hasznosító levegő-víz hőszivattyúk

A levegős hőszivattyú típusnál a környezet levegőjéből vonjuk el a fűtéshez szükséges hőenergiát. A készülékek akár beltérbe, akár kültérbe telepíthetők. Amennyiben az épület már rendelkezik jól működő gázkazánnal (meglévő ház fűtéskorszerűsítése), akkor is érdemes levegős hőszivattyút telepíteni. Nyáron a levegő-víz hőszivattyúban zajló körfolyamat automatikus megfordításával tudjuk hűteni épületünket. (aktív hűtés)

A levegős hőszivattyú rendszerek előnyei

  • Nem igényel jelentős előkészületeket
  • Bárhová szerelhető
  • A leggazdaságosabb megoldás meglévő fűtési rendszer esetén
  • Kisebb beruházást igényel, mint a földes, vagy vizes típusok

Levegős hőszivattyú telepítése

A levegős hőszivattyúk telepítése igényli a legkevesebb előkészítő munkálatokat. Amennyiben beltérben kívánjuk a készüléket elhelyezni, úgy gondoskodni kell az óránként több ezer köbméternyi levegő bejutásáról és eltávolításáról. Ehhez 50-80 cm átmérőjű falnyílásokat és ugyanilyen átmérőjű légcsatornákat kell készíteni. Fentiek miatt a beltéri levegős hőszivattyúkat elsődlegesen új építésű épületeknél használják, hiszen ritkán van arra lehetőség, hogy a meglévő épületben kialakíthatóak lennének a falnyílások. Erről bővebben a hőszivattyú elhelyezése menüpontban olvashat.

A kültéri levegős hőszivattyúkat rendszerint a kert egy alkalmas zugába szokták telepíteni, de felszerelhetők a tetőre, vagy a ház falára is. A hely kiválasztásánál figyelembe kell venni a ventilátor által keltett meglehetősen nagy légáramlatot, ami fűtési üzemmódban ráadásul 3-8°C-kal hidegebb, mint a külső levegő, tehát ha valakire ráfúj a készülék, kellemetlen érzetet kelt.

Nyáron, hűtési üzemmódban természetesen a környezeténél melegebb levegőt ont ki magából, ami – kánikulában – szintén nagyon kellemetlen. Érdemes tehát a készüléket úgy tájolni, hogy a kifújó oldal ne egy gyakran használt járdára, vagy a szomszéd ablakaira nézzen. Ez a jelenség általában csak 4-5 méteren belül érezhető, akárcsak a készülék zaja. A beszívó oldalon sem zavaró hőhatás, sem jelentős zajhatás nem keletkezik, ezért a kültéri levegős hőszivattyúkat nyugodtan lehet az épülethez – a gyártó által meghatározott minimum távolság figyelembe vétele mellett – közel elhelyezni.

Monoblokk és split rendszerű készülékek

A kültéri levegős hőszivattyúk között találhatunk úgynevezett „monoblokk” és „split” rendszerű készülékeket.

monoblokk levegő-levegő hőszivattyú
monoblokk levegő-levegő hőszivattyú belső

A monoblokk rendszerben a kültéri egységben található a hűtő körfolyamat összes alkotóeleme.

A kültéri egység és a beltérben található hőközpont között alacsony nyomású víz kering, normál épületgépészeti csövekben

split levegő-levegő hőszivattyú
levegő-víz hőszivattyú elhelyezése kültérben