energiafuggetlenites.hu

Üzembehelyezés

Cégünk vállalja hőszivattyúk szakszerű üzembehelyezését.

Levegő – víz hőszivattyú

Legfőbb előnyök

 • Bárhová telepíthető,
 • Egyszerű és gyors telepítés,
  Nem igényel jelentős előkészületeket,
 • Kisebb beruházást igényel, mint a geotermikus, vagy vizes típusok,
 • A leggazdaságosabb megoldás a már meglévő fűtési rendszer esetén.

  
  COP 3,5-4,1

A környezeti levegő hőenergiáját hasznosítja. A rendszert kültéren és beltéren (megfelelően nagy légköbméter esetén) egyaránt telepíthető.

Levegő-víz hőszivattyú:


A levegő a mindenhol jelenlévő energia forrása a hőszivattyúnak, így bárhol és bármikor felhasználató. A levegő-víz hőszivattyú egy olyan ventillációs rendszer, amely a levegőt beszívja majd egy levegő hőcserélőn keresztül lehűti azt és visszaengedi a lehűlt levegőt a környezetbe.

Azt mindenki tudja, ha valahol nagy vákuumot hozunk létre, ott hideg. ahol nagy nyomást, ott meleg lesz. Gondoljanak a szódásüveg patronjára, szinte odafagy a kezünk. amikor azt becsavarjuk a palackba és a biciklipumpára, aminek a tövét csak rövid ideig tudjuk fogni. olyan meleg lesz pumpálás közben.


A recept tehát egyszerű:

 • Végy egy jó minőségű kompresszort. Indítsd el.
 • A vákuum oldalon nagyon hideg, akár -70 °C, a nyomás oldalán +70 °C is lehet.
 • Maga a kompresszor egyensúlyban van.
 • Ha a -70 °C-os oldalra egy hőcserélőt építünk be, és azon átpumpálunk -20 °C-os levegőt, nyilvánvaló, hogy az energiát ad át a nála sokkal hidegebb hőcserélőnek. Ezt az átadott energiát lopja el a kompresszor, amit azután könnyedén átpumpál a meleg oldalra.
 • A meleg oldali hőcserélőről ugyanakkor fűtöm az épületet, készítem a melegvizet. (1. ábra)

Információ az EVI technológiával működő hőszivattyú rendszerekről:

A hőszivattyúk ezen új típusa a legújabb technológiát alkalmazzák a legjobb működési paraméterek elérése érdekében. A levegő energiatartalmának leghatékonyabb kinyerését biztosítandó új fejlesztésű, extra nagy elpárologtatóval rendelkeznek. Az alacsony külső hőmérséklet melletti magas hatékonyság érdekében a forradalmian új EVI technológiára alapozott kompresszorral rendelkeznek.

Ennek köszönhetően a hőszivattyú -20°C-os külső hőmérséklet esetén is hatékonyan működik és az előállított melegvíz hőmérséklete 64°C is lehet.

2°C-os külső levegőhőmérséklet és 35/30°C fűtővízhőmérsékletnél (előremenő/visszatérő hőmérséklet EN 14 511 szerint mérve) a COP eléri a 4,2-es értéket. Ez az érték levegő-víz hőszivattyúk esetében nagyon magasnak minősül és ezen hőszivattyúk éves energiafelhasználása a föld-víz hőszivattyúkkal egyenértékű (köszönhetően a magas értéknek).

Természetesen a HISEER hőszivattyúk ezen típusa is rendelkezik a levegő-víz hőszivattyúk előnyeivel: az egyszerű, földmunka nélküli beépítés.

1. ábra A hőszivattyú működési elve a levegőkazánon keresztül bemutatva

Attól függően, hogy a hőszivattyú a környezet mely részéből vonja el az energiát, háromféle típust különböztetünk meg. A vizes hőszivattyú (WW= wasser-wasser, víz-víz) talajvízből, rétegvízből, tóból vagy patakvízből nyerheti az energiát. A földes hőszivattyú (SW=sole-wasser, föld-víz) a talajba behelyezett horizontális vagy vertikális zárt csőrendszerben keringő fagyálló segítségével nyeri ki az energiát a földből. A levegős hőszivattyú (LW=luft-wasser, levegő-víz) a kültéri levegőt visszahűtve készíti a fűtésre és használati melegvíz (HMV) felhasználására is alkalmas melegvizet.A levegős hőszivattyúk (másnéven levegőkazánok) -25 °C-os külső hőmérsékletig üzemképesek.

A hőszivattyúk működésére jellemző szám a jósági tényező (COP). Ez a dimenzió nélküli viszonyszám azt mutatja meg, hogy 1 egység befektetett villamos energiából hány egység hőenergiát képes a készülék előállítani.

Az Alpha-InnoTec gyár hőszivattyúi a világon egyedülálló COP értéket értek el. Vizes hőszivattyúnál már 6-nál, levegősnél 4,1-nél tartanak.

2. ábra A háztartások energiafelhasználásának megoszlása

A 2. ábra a háztartások energiafelhasználásának megoszlását mutatja. Látható, hogy az energia legnagyobb részét a fűtés emészti fel. A háztartások túlnyomó többsége jelenleg erre a gázt használja fel.

Köztudott ugyanakkor, hogy a Föld nyersolaj, valamint szénhidrogén készlete rohamosan csökken. Az egyre szűkülő nyersanyagkészlettel szemben energiatakarékos és alternatív energiát felhasználó épületek tervezésével léphetünk fel. A hazánkban is egyre inkább terjedő környezet- és energiatudatosság szülte meg a Geo-solar ház fogalmát, mely az előbbi kritériumoknak messzemenően megfelel. Ezen rendszerek nyugat-európai elterjedését jól szemlélteti a 3. ábrán látható németországi eladási trend.

3. ábra A hőszivattyúk eladása Németországban 1988-tól napjainkig

Kérdéseire szívesen válaszolunk:

Török Csaba
Műszaki Vezető
20/23 43 664
torok.csaba@napelem-solarkft.hu